Probabil că ați tot auzit de programul Start-up Nation, dar despre programul Romania Start-up Plus ați auzit?

Ce este Romania Start-up Plus?

Programul Romania Start Up Plus este un program de finanțări nerambursabile destinat solicitanţilor persoane fizice din regiunile de dezvoltare ale

României (atât urban cât și rural), cu excepția zonei București/Ilfov. Prin acest program, o serie de intermediari de tip ONG, administrații publice, persoane juridice au aplicat în toamna lui 2016 la Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 pentru o finanțare pe proiect de până la 5 milioane de euro. Din luna ianuarie 2018, intermediarii au început deja să anunțe programele de care se ocupă. Momentan, intermediarii sunt în faza stabilirii grupurilor țintă și a organizării cursurilor antreprenoriale, urmând apoi să seleceteze planurile de afaceri care vor primi finanțare.

Este important de știut că beneficiarii se vor putea înscrie doar la intermediarii selectați din regiunea de dezvoltare de unde iși au reședinta.  Din grupul țintă al acestui proiect nu pot face parte tinerii NEETs cu vârsta intre 16-24 ani.

Care sunt intermediarii unde te poți înscrie în regiunea Vest ? (jud. Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara)

Dacă aveți domiciliul într-o localitate din regiunea Vest (adică în județele  Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara) atunci aveți posibilitatea să vă înscrieți la intermediarul Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care are în derulare cinci proiecte de finanțare din fonduri europene  prin intermediul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Fiecare din cele cinci proiecte de finanțare oferă fonduri nerambursabile de până la 40.000 de euro/firmă, pentru persoanele fizice care se înscriu într-unul din programe și doresc să demareze o afacere.

Cine se poate înscrie în aceste programe? 

În cadrul celor cinci proiecte derulate de UVT, se pot înscrie următoarele categorii de persoane fizice:

  • șomeri,
  • persoane inactive,
  • persoane care au un loc de muncă și doresc să demareze o afacere,
  • studenți
  • Persoane fizice autorizate (PFA)

ATENȚIE! Doar cei cu domiciliul sau reședința în Regiunea de Vest a României, se pot înscrie.

* Acestea sunt condiții generale de eligibilitate, dar fiecare din cele cinci proiecte poate avea și condiții diferite, deci trebuie să consultați fiecare proiect în parte, pentru a alege la care dintre acestea să vă înscrieți.  Fiecare persoană are dreptul să se înscrie într-un singur proiect din cele 5.

ATENȚIE!  Din grupul țintă al acestor proiecte nu pot face parte tinerii NEETs cu vârsta între 16-24 ani.

ATENȚIE! Persoanele care sunt dețin calitatea de asociat unic sau asociat majoritar într-o altă firmă, NU sunt eligibile în niciunul din cele 5 proiecte. Doar cei care sunt asociați cu maximum 50% într-o firmă sunt eligibili.

Care este modul de înscriere în aceste programe?

Fiecare din cele cinci programe are afișate condițiile de eligibilitate și de înscriere, pe care le găsiți pe website-urile celor 5 proiecte. Link-ul spre website-ul oficial, îl găsiți la finalul acestui articol.

Ce facem după înscriere?

După completarea formularelor de înscriere, așteptați să fiți contactați pentru detalii, pentru a afla dacă ați fost acceptați în grupul țintă, și dacă da, veți primi informații despre participarea la cursul de formare antreprenorială. Toți cei selectați vor participa la un curs de antreprenoriat de 40 de ore, 5 zile + 1 zi pentru examen.

Câți bani pot fi primiți și cum se pot cheltui?

Fiecare beneficiar, poate primi finanțare nerambursabilă în procent de 100%, în valoare de maximum 40 de mii de euro.

După finalizarea cursului și absolvire, începe evaluarea și selectarea planurilor de afaceri care vor primi susținere și finanțare. Fiecare beneficiar poate solicita prin planul de afaceri, maximum 40 de mii de euro.

Cheltuielile eligibile sunt diverse:

  • Taxe pentru înființarea de start-up-uri,
  • Salarii, inclusiv contribuțiile aferente
  • Cheltuieli pentru chirie sedii/spații de lucru
  • Cheltuieli de publicitate
  • Cheltuieli pentru active corporale

* Consultați lista completă de cheltuieli din cadrul fiecărui program!

Ce afaceri se pot înființa, care sunt codurile CAEN eligibile?

În cadrul acestei linii se finanțează toate afacerile, mai puțin cele care activează în domeniul acvaculturii, pescuitului, producției primare de produse agricole, transformării și comercializării produselor agricole (în unele condiții). Nu există o listă de coduri CAEN eligibile.

Când poți/trebuie să înființezi firma și să demarezi afacerea?

După concursul de planuri de afaceri și după absolvirea stagiului de practică într-o întreprindere din domeniul viitoarei tale firme, nu mai devreme de decembrie 2018, și posibil până la jumătatea lui 2019. Până atunci vei primi suport de specialitate în redactarea planului de afaceri.

Care este website-ul oficial al acestor proiecte?

Pentru toate detaliile oficiale și complete referitoare la aceste proiecte, verificați website-ul oficial și selectați din listă proiectul la care doriți să vă înscrieți:

https://www.uvt.ro/ro/pocu_startup/


Citiți și: Start-Up Nation 2018 – vezi când se lansează!