Update 20 decembrie 2018:  Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și antreprenoriat a comunicat data lansării programului: 27 decembrie 2018, ora 10:00. Aplicția de înscriere va fi deschisă timp de 30 de zile lucrătoare!

Start-Up Nation – este un program multi-anual, prin care statul  acordă ajutor de minimis, celor care iși vor deschide o mică afacere în România, în suma maximă de 200.000 lei (aproximativ 44.000 euro), pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, adică cu contribuție proprie de 0%. Anul trecut, au fost admise la finanțare aproape 10.000 de firme, din totalul de peste 19000 de firme înscrise în etapa on-line.

Important de precizat este că, în 2017 a fost o concurență foarte mare, adică majoritatea proiectelor finanțate au fost cele cu punctaj cuprins între 95 – 100 de puncte și câteva sute de firme cu 90 de puncte (și cu minimum 3-4 angajați asumați), ceea ce înseamnă că firmele cu CAEN din sfera comerțului nu au avut nicio șansă (în aceste cazuri putând obține, în cel mai bun caz 85 de puncte), și nici cele cu CAEN din sfera servicii nu prea au avut șanse, decât acele câteva sute de firme cu 90 de puncte, care și-au asumat de la 3 angajați în sus (conform grilei de evaluare, pe servicii se puteau obține maximum 90 de puncte).

Dacă dorești să accesezi programul Start-up Nation 2018, apasă pe bannerul albastru și completează forumularul, apoi vei fi contactat pentru detalii.

Data  lansării Start-up Nation 2018: 27 decembrie 2018, ora 10:00

Condițiile de accesare Start-up Nation 2018: se pot afla din procedura finală publicată pe website-ul ministerului.

Câteva modificări importante față de anul trecut, ar fi:

  • Producția și serviciile (inclusiv industriile creative definite conform HG. 859/2014) vor primi același punctaj, adică 30 de puncte;
  • Se acordă punctaj suplimentar pentru proiectele implementate în județe (urban sau rural) în care număr de IMM la nivel județean/ 100 locuitori < 4, se vor acorda 20 de puncte, celelalte județe vor primi doar 5 puncte. Deci, proiectele implementate în alte județe în care nr. de IMM este mai mare de 4 la 100 de locuitori, vor putea atinge maximum 85 de puncte, și vor avea șanse foarte mici la obținerea finanțării. (Pentru obtinerea punctajului, atat sediul social cat si locatia implementarii trebuie sa se afle în tipul de localitate pentru care a optat. De asemenea,  până la finalizarea implementării proiectului, sediul social și locația implementării trebuie menținute în tipul de localități pentru care a obținut punctaj.)
  • Un alt criteriu la care se acordă număr mare de puncte (mai exact 25 de puncte) este: “Nici unul dintre acționarii/ asociații solicitantului nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarată în insolvență sau faliment în ultimii 5 ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017)”.
  • Altă schimbare se referă la suma eligibilă maximă decontată pentru realiare website și promovare on-line: 4000 lei.
  • Salariile, utilitățile (energie electrica, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ, vor fi plafonate spre decontare, la maximum 30% din valoare investiției
  • Programe software necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare, inclusiv licenţe, în valoare eligibilă de maxim 60.000 lei.
  • Se introduce obligativitate achiziției a două plăcuțe informative pentru promovarea programului, în valoare de maxim 500 lei.
  • Se introduce posibilitatea solcitării unui avans de maximum 30% din valoarea eligibilă a proiectului. Avansul se poate acorda conform legislației în vigoare, respectiv maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate. Cererea pentru avans se depune în maxim 3 luni de la semnarea acordului de finanțare. Nedepunerea cererii pentru avans în maxim 3 luni de la semnarea acordului de finanțare conduce la imposibilitatea obținerii acestei facilități.

Vezi și condițiile din 2017:

Start-up Nation Romania – aproape de lansare! (2017)

Totul despre Start-up Nation (2017)


Descarcă Procedura și modelul de plan de afaceri finale și actualizate 2018, de aici: PROIECT ACTUALIZAT SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS START-UP NATION