Programul „Casa verde 2023” pentru instalarea panourilor fotovoltaice pentru persoane fizice, este în plină desfășurare. Ca o noutate, anul acesta, înscrierea beneficiarilor se face pe regiuni și este realizată direct de beneficiarii persoane fizice, prin crearea unui cont pe site-ul Administrației Fondului de Mediu și a depunerii cererii de finanțare și a actelor necesare.

La acest moment a mai rămas doar regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) în care încă nu s-a deschis etapa de înscriere, precum și etapa aferentă unităților de cult. În fiecare regiune, bugetul s-a epuizat în câteva minute de la deschidere, deci este foarte important să vă înscrieți foarte rapid, imediat ce se deschide apelul pentru regiunea corespunzătoare.

Calendarul depunerii cererilor este următorul:

Sfaturi utile pentru șanse cât mai mari de obținere a finanțării prin CASA VERDE 2023:

  1. Pregătiți din timp toate documentele solicitate, să fie în termen de valabilitate, adică să fie valabile la data depunerii cererii de finanțare!
  2. Creați din timp un cont de utilizator pe platforma (website-ul) Administrației Fondului de accesand link-ul urmator:
    https://inscrierionline.afm.ro/Dosar/Adauga

Urmați instrucțiunile pentru crearea contului. Apăsați pe „Crează cont

Va trebui să introduceți o adresă de email la care aveți acces, adresă care va trebui confirmată (veți primi un cod de verificare pe email). Pentru a primi codul pe email apăsați pe „Trimiteți codul de verificare”. Codul va veni pe adresa de e-mail și introduceți în câmpul aferent (sub textul „Verificarea este necesară”), apăsați „Verificare”. Apoi introduceți o parolă (recomand să o notați undeva), și prenume, nume (date corecte), la campul „Numele afișat în aplicație” introduceți orice nume doriți, aici fiind doar numele de utilizator. Apoi apăsați pe „Crează cont

UNDE SE FACE ÎNSCRIEREA ÎN PROGRAMUL CASA VERDE 2023?

După ce ați creat contul, pentru înscriere, la momentul când se deschide apelul regiunii din care faceți parte, accesați link-ul:

https://depunerefotovoltaice.afm.ro AICI vă înscrieți în Programul Casa Verde 2023.

ATENȚIE documentele odată încărcate NU se mai pot edita/modifica!

RECOMANDARE! Dacă nu sunteți familiarizați cu utilizarea calculatorului și crearea și utilizarea conturilor pe platforme online, solicitați ajutorul unei persoane care stăpânește bine aceste aspecte și care vă poate ajuta în dimineața deschiderii programului.

​RECOMANDĂRI UTILE:

   Sa aveți toate documentele pregătite pentru PRIMA ZI de înscriere, pentru a vă putea înscrie cât mai repede, astfel vă maximizați șansele de a prinde un loc finanțabil.

Ultimul pas este:

   Alegerea firmei care va face montajul (acest lucru se va face ulterior înscrierii în program).

CONDITȚILE DE ÎNSCRIERE – DOCUMENTE NECESARE:

1.Cererea de Finanțare care trebuie completată PE CALCULATOR – NU DE MÂNĂ – și poate fi semnată fie DE MÂNĂ CU PIX ALBASTRU apoi scanată în fișier PDF sau electronic dar apoi NU se mai listează și scanează. Modelul de cerere fie va fi curand afisat de AFM, fie se va descărca direct din platformă în ziua depunerii dosarului.

2.Buletinul (cartea de identitate) să fie VALABIL la data depunerii.

Adresa din buletin sa fie ACEEAȘI cu adresa din extrasul CF (carte funciară). Act de identitate solicitant (adresa din cartea de identitate trebuie să coincidă cu adresa imobilului unde se dorește implementarea). Nu se acceptă viză de flotant la adresă.

3.Extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului construcție (NU TEREN) pe care se va implementa proiectul (este valabil 60 zile de la emitere). În extrasul CF NU TREBUIE să existe înscrisă firma sau servicii de orice fel, trebuie să fie fără sarcini. Se accepta DOAR ipoteca bancară.

Copia cărții funciare colective, doar pentru imobilele tip DUPLEX (se obține doar fizic de la OCPI). De exemplu, pentru un imobil înscris într-o carte funciară cu număr de tipul xxxx-C1-U2, este necesară copia cărții funciare colective. Veți respinși AUTOMAT daca în extrasul CF apare UNITATE INDIVIDUALĂ și NU  ați depus si CF colectiv la data înscrierii.

În cazul în care adresa din CI este scrisă diferit față de cea din extrasul de carte funciară (de exemplu lipsește strada, numărul, etc), trebuie să obțineți o Adeverință de la primărie care să ateste adresa la care locuiți și să menționeze numărul cărții funciare și să scrie în ea functionarul că este pentru programul „CasaVerde Fotovoltaice”

ATENTIE! EXTRASUL CF este valabil DOAR 30 de ZILE, NU 60 de zile. 4.Certificat de atestare fiscal cu ZERO lei datorie la stat privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor Publice (este valabil 90 zile de la emitere). Se poate obține online de la ANAF www.anaf.ro (dacă aveți SPV) sau fizic de la ANAF.

CERTIFICATUL ANAF este valabil DOAR 30 de ZILE, NU 90 de zile.
5. Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale cu ZERO lei datorie la stat și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală PRIMĂRIE în a cărei rază teritorială aveți domiciliul (este valabil 30 zile de la emitere). Unele primării eliberează acest document online.

IMPORTANT!

În sesiunea Casa Verde 2023beneficiarii se vor înscrie SINGURI (nu prin instalator, ca în edițiile precedente) în aplicația informatică a AFM pentru rezervarea sumelor. Abia după realizarea înscrierii și validarea instalatorilor, beneficiarii își vor alege instalatorul validat cu care vor să implementeze proiectul.

Toate documentele trebuie să fie valabile la data înscrierii în aplicație.

PERSOANE FIZICE ELIGIBILE (care se pot înscrie în program)

  • Persoanele fizice cu domiciliul în România, la adresa de implementare! 
  • Proprietar al imobilului pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice;
  • Imobilul, terenul și construcția trebuie să fie întăbulate și notate în Cartea Funciară
  • Destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este exclusiv pentru locuință – nu firmă!
  • Nu sunt obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local = zero lei datorie la stat

Aici puteți consulta varianta finală oficială a Ghidului de finanțare