Cum identifici sursele de finanțare nerambursabile potrivite? Sfaturi utile!
Dacă sunteți în căutarea unor oportunități de finanțare nerambursabile, sau ați aflat de la știri tv/presă/internet că sunt disponibile diverse programe de finanțare și sunteți tentați să accesați aceste programe, trebuie neapărat să țineți cont de câteva reguli principale, foarte importante, cum ar fi:
- Regula nr.1 – Ideea de afaceri conduce la alegerea unui program de finanțare și nu invers. Adică, în momentul în care aveți în plan să demarați o afacere, aveți o viziune clară despre acea afacere, aveți cunoștințe sau experiență în acel domeniu, etc, și ați fi dispuși să începeți afacerea chiar și fără fonduri nerambursabile, sau aveți deja un business și vreți să îl dezvoltați/extindeți cu alte activități, de asemenea chiar și fără fonduri nerambursabile, atunci puteți lua în calcul accesarea de fonduri nerambursabile. Deci, NU oportunitatea fondurilor nerambursabile trebuie să stabiliească ideea de afaceri/dezvolatarea afacerii!
- Regula nr.2 – Alegerea codului CAEN pentru afacere – asa cum spune regula nr.1, înainte de a ne gândi la fonduri nermabursabile, normal este să avem deja o idee de afaceri și să alegem codul CAEN potrivit afacerii.
- Regula nr. 3 – Căutarea oportunităților, programelor de finanțare potrivite afacerii, adică analizarea condițiilor de eligibilitate ale programelor pentru a vedea dacă codul CAEN al afacerii este eligibil pe acel program – în ghidul solicitantului se găsește lista cu codurile eligibile sau neeligibile.
- Regula nr. 4 – Stabilirea și evaluarea tuturor cheltuielilor necesare pentru demarea sau extinderea/dezvoltarea afacerii – trebuie realizate o serie de previziuni clare, privind cheltuielile pe care le va avea afacerea, cel putin pentru primul an, si apoi trebuie analizat dacă nevoia de a investi, prin atragerea de fonduri nerambursabile este reală sau este doar mirajul banilor primiți gratis. Mare atenție la acest pas, deoarece fondurile nerambursabile se acordă pentru un singur cod CAEN, si banii pot fi folosiți doar pentru cheltuielile și activitățile eligibile care se regăsesc sub acel cod CAEN pentru care s-au accesat fondurile!
- Regula nr.5 – Țineți cont de intensitatea sprijinului nerambursabil si procentul de co-finanțare – fiecare program de finanțare, fie că e din fonduri de stat, fie fonduri structurale, etc, poate să ofere finanțare nerambursabilă de 100% din valoarea eligibilă a investiției (fără TVA) sau pot fi programe la care trebuie să aveți o contribuție proprie într-un anumit procent, spre exemplu, sprijin nerambursabil de 70% si aport propriu de 30%, sau 100% si 10%, etc. De asemenea, în funcție de program sunt sume minime si maxime, adică sunt programe, cum este de exemplu programul SRL-D, care ofera ajutor financiar nerambursabil de 50% din totalul eligibil al unei investiții, dar nu mai mult de 10.000 de euro. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că de obicei, în programele de finanțare TVA este neeligibilă, si trebuie suportată de beneficiar.
- Regula nr.6. Trebuie avut în vedere faptul că toate fondurile nerambursabile accesate, obligă la creșterea numărului de angajați, și menținerea posturilor create cel puțin 3 ani. Deci firma va avea cheltuieli suplimentare si cu noile salarii.
- Regula nr.7 Trebuie să aveți și resurse financiare proprii – indiferent de programul de finanțare, chiar dacă este 100% nerambursabil, trebuie să dispuneți de resurse financiare dovedibile, cash, bancă sau credite de la bancă, în cazul în care aveți dosarul de finanțare aprobat, deoarece majoritatea programelor de finanțare funcționează pe principiul rambursării, a decontării cheltuielilor efectuate, adică după ce se semnează contractul de finanțare, trebuie să demarați toată investiți propusă, pe banii proprii/credit, și apoi vi se va deconta procentul aferent finanțării nerambursabile. În cel mai bun caz, unele programe acordă în avans, o pre-finanțare de până la 35% din valoare investiției, și restul după realizarea întregii investiții. Pe lângă asta, cum am spus și la regula 5, trebuie să dispuneți de suma necesară pentru TVA, și pentru eventuale cheltuieli neeligibile. Doar pe programele din PNDR se acordă avans de 70-75%.
În concluzie, decizia de accesare a fondurilor nerambursabile trebuie analizată foarte serios, și trebuie stabilit realismul nevoii de finanțare, și cel mai important lucru de la care trebuie plecat sună cam așa:
Am o idee de afaceri, un plan de afaceri, concret o investiție totală de 200.000 euro. Dacă aș avea banii ăștia aș demara această afacere? Dacă da, atunci te poți gândi și la varianta fonduri nerambursabile. Dacă răspunsul este nu, sau este ezitant, este clar că nu ești sigur pe idee, nu ai încredere că va merge, sau nu este bine analizată.
Am constatat că mediul de afaceri românesc, cel puțin la nivel de IMM, nu a înțeles și nu înțelege principiul și rolul finanțărilor nerambursabile. Nu s-a înțeles că ideea de bază a fondurilor nerambursabile este dezvoltarea, performanța, creșterea productivității și a competitivității și nu sunt pentru orice afacere. Am fost întrebat deseori dacă se pot lua fonduri pentru magazin de haine second-hand, ce oportunități de dezvoltare poate avea un magazin de haine second-hand?
Din păcate, am întâlnit foarte des situația următoare:
Patron: am auzit ca se dau ceva fonduri, vreau si eu sa iau! Ce pot sa fac cu banii?
Consultant: pai, poti sa cumperi echipamente IT, software, instalații, utilaje, echipamente, etc.,
Patron: bun, pai imi cumpar calculatoare noi, vreau si ceva soft,…
Consultant: dar, ai nevoie de aceste investiții, adică este necesar pentru creșterea productivității, vei vinde mai mult? Cum te ajută aceste achiziții? În plus stii ca trebuie sa mai angajezi minim 2 persoane!
Patron: pai daca tot se dau aceste fonduri, măcar sa imi iau calculatoare noi, si da angajez inca 2 persoane, sau mut 2 angajati de la alta firma de-a mea, ii dau afara de acolo si ii angajez aici, care-i problema?
Sau sunt situații in care se adaugă coduri CAEN la activitatea unei firme doar pentru a putea fi eligibil si a accesa un anumit program de finanțare, adică doar de dragul de a primi bani nerambursabili, fără o viziune clară de dezvoltare, ceea ce poate atrage consecințe foarte grave pe termen lung, în cazul în care se obține finanțarea.
Deci, ce vreau să subliniez, dacă de exemplu ai o afacere in domeniul serviciilor de proiectare in construcții, sau ai cabinet de stomatologie, etc, si aflii că se dau finanțări nerambursabile pentru achiziție de tractoare agricole, nu depui cerere de finanțare, doar în cazul în care chiar te gândeai, aveai în plan sa te extinzi pe domeniul agricol și nu doar de dragul a a-l lua pe principiul “las ca vad eu ce fac cu tractoru’ “! Nu merge asa!