Fonduri nerambursabile mediul ruralÎn acest an, antreprenorii care au mici afaceri deschise la sate, vor putea accesa un nou program de finanțare nerambursabilă de la stat, prin Programul național multianual pentru înființarea si dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în mediul rural, conform proiectului procedurii de implementare a acestuia, care este momentan în dezbatere publică.

Ajutorul financiar nerabursabil poate fi de până la 125.000 de lei (aproximativ 27.700 de euro), pentru micile afaceri deschise la sate.

Ajutorul financiar nerabursabil va fi în procent de 90% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 125.000 de lei, iar beneficiarii acestui program vor avea o contribuție proprie de minim 10% din valoarea investiției.

Programul național multianual pentru înființarea si dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în mediul rural, gestionat de Direcția Politici Antreprenoriale din subordinea Miniterului Economiei, debutează în 2016 cu un buget total de 25.900.000 lei. Deci, se estimează că vor beneficia de acest program un număr de cel puțin 207 firme din mediu rural.

Ca si in cazul oricărui program de finanțare, pentru a accesa acest program firmele trebuie sa realizeze un plan de afaceri, care impreună cu cererea de finanțare va fi depus online, în perioada anunțată în apelul de proiecte.

Planul de afaceri online trebuie să conțină justificarea pentru fiecare cheltuială în vederea demonstrării necesității acesteia în desfășurarea activităților pentru care se accesează finanțarea.

Așa cum se procedează în majoritatea programelor de sprijin pentru IMM finanțate integral din bugetul de stat, o firmă care reușește să fie acceptată în programul pentru afaceri rurale, adică firma al cărei plan de afaceri este acceptat si  va primi ajutor financiar nerambursabil, va trebui sa realizeze toată investiția din bugetul propriu și/împrumuturi, pentru ca apoi statul să-i deconteze cheltuielile în limita ajutorului nerambursabil acceptat spre finanțare.

Cine poate accesa acest program (Cine sunt Beneficiarii?)

Programul de sprijin este destinat microintreprinderilor si IMM-urilor, adică firme care au maximum 249 de angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de cel mult 50 milioane euro sau dețin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei.

Pot primi ajutorul de minimis următoarele categorii de agenți economici privați:
1. societățile comerciale,
2. societățile cooperative, inclusiv societățile cooperative meșteșugărești mixte,
3. persoanele fizice autorizate (PFA) care desfășoară activități economice în mod independent,
4. intreprinderile individuale,
5. intreprinderile familiale.

Care sunt condițiile minime obligatorii care trebuie respectate de solicitanți ?

  1. au sediul social si punctul (punctele) de lucru în mediul rural;
  2. au cel mult 5 ani de la inregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicației electronice de înscriere a planului de afaceri;
  3. nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru. Solicitanții care au datorii eșalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul;
  4. reinvestesc anual minimm 30% din profit pe o perioada de 3 ani începând cu anul următor după primirea alocației financiare nerambursabile;
  5. angajează până la depunerea decontului cel putin 1 salariat;
  6. nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită,  închidere operationala, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;

Cum pot fi cheltuiți banii ?

Firmele care vor reuși să obțină finanțarea nerambursabilă în cadrul programului, vor putea investi banii în mai multe categorii de echipamente si servicii, astfel:

  1. Echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfășurării activităților pentru care a solicitat finanțare, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, instrumentelor și automatelor muzicale;
  2. Aparate si instalatii de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale;
  3. Autoutilitare.
  4. Investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii (francize, etichetare ecologică, licențe), software pentru comerțul online, software  necesar activității pentru care se solicită finanțare;
  5. Computere , servere, monitoare, imprimante, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, sisteme audio-video etc;
  6. Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț (clădiri, hale de producție, spații amenajate pentru activități de prestări servicii, producție și comerț, inclusiv din elemente prefabricate). Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie sa aibă destinație locativă.
  7. Mobilier, birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale
  8. Realizarea unui site pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli înregistrare domeniu, fără hosting), pentru operatorii economici care nu dețin alt site și care trebuie să fie funcțional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului financiar nerambursabil, în limita maximă a 10.000 lei;
  9. Achiziționarea de instalații sau echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse  regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare;
  10. Achiziționarea de instalații de încălzire sau climatizare aferente spațiului de comerț, producție sau servicii;
  11. Cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, în limita a 4.500 lei;
  12. Consultanța pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului program si implementarea proiectului (nu mai mult de 4% din valoarea eligibilă la decont a proiectului, mai puțin consultanța –   această activitate poate fi efectuată  înainte de semnarea Contractului de finanțare).

Mențiuni importate:

NU se acordă ajutor financiar pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și care au constituit obiectul unei subvenționări/ finanțări nerambursabile din alte surse.

NU sunt eligibile nici cheltuielile privind taxa pe valoare adăugată (TVA), taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcțiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziționate.

Beneficiarul este obligat să efectueze cheltuielile si să depună documentația de decont la sediul Oficiului Teritorial pentru IMM (OTIMMC) de care aparține, în maximum 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului.

Cheltuielile vor fi  certificate prin vizita la fața locului a reprezentantilor OTIMMC în termen de 20 zile lucrătoare de la depunerea decontului.

În situatia neefectuării cheltuielilor, sau în cazul în care cheltuielile nu corespund cu elementele de cost aprobate prin notificarea inițială, sau nu sunt noi și puse în funcțiune, beneficiarul NU primeste finanțare pentru acestea.

Dezbatere publică

Directia pentru IMM lanseaza in dezbatere publica proiectul programului national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural. Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie stimularea si sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate in mediul rural prin creșterea numărului de locuri de muncă și al IMM în mediul rural, facilitarea accesului IMM-urilor înființate în mediul rural la sursele de finanțare, în contextul reducerii discrepantelor economice dintre mediul urban și cel rural.

Pentru observații, propuneri și sugestii aveți la dispoziție adresa de email:directia.imm@imm.gov.ro.

Descarcă aici Proiectul procedurii de implementare rural 2016

Descarcă aici Grila de evaluare rural 2016

Sursa: AIPPIMM