Dacă ai de gând să îți deschizi o afacere, dar nu ai resursele financiare necesare, te poți înscrie în programul Start-up Plus, un program asemănător cu Start-up Nation, dar care este co-finanțat de UE, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU),  Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți! Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană.

Pentru accesarea acestui program de finanțare, trebuie mai întâi să te înscrii la una din entitățile partenere în cadrul programului, din regiunea de care aparții, de exemplu dacă ai domiciliul sau reședința într-unul din județele Hunedoara, Arad, Caraș-Severin, Timiș, te poți înscrie în programul Start-up Banat.

Cum funcționează programul Start-up Plus?

  1. Te înscrii în grupul țintă al unei entități/organizații care gestionează un proiect POCU
  2. Participi la cursurile de formare antreprenorială organizate de acea entitate (curs de 40 de ore, 5 zile + 1 zi examen, total gratuit, cu cazare și masă insclusă), unde vei învăța despre ce este și cum se face un plan de afaceri, cum se întocmește un buget de venituri și cheltuieli, un cashflow, bilanț sau cont de profit și pierdere.
  3. Susții examenul și obții certificatul de antreprenor.
  4. Apoi vei fi anunțat de perioada în care te poți înscrie la concursul de planuri de afaceri
  5. Îți realizezi un plan de afaceri pe care îl depui în perioada menționată și poți primi cei 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri.
  6. Dacă ai un plan aprobat, vei primi consiliere, și vei faca un stagiu de practică de 40 de ore, într-o firmă cu activitate similară cu cea ce vrei tu să înființezi.

Câți bani poți să primești prin Start-up Plus? Când îi primești?

Prin Start-up Plus, poți primi o finanțare nerambursabilă de maximum 40.000 de euro, din care, după aprobarea planului de afaceri, odată cu înființarea firmei, primești 75% din cei 40.000 de euro. Restul de 25% îi primești doar după ce faci dovada că ai avut venituri (încasări) de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe, în primul an (de fapt în primele 8-9 luni, ca să ai timp să soliciți tranșa 2 și să o și cheltuiești, pentru că finanțarea trebuie cheltuită în integralitate, în primele 12 luni de activitate).

Ce condiții obligatorii sunt?

Printre condițiile obligatorii sunt crearea a cel puțin 2 locuri de muncă, și menținute cel puțin 12 luni perioada de implementare + 6 luni perioada de monitorizare. De asemenea, activitatea, și toate activele firmei, trebuie menținute minim aceeași perioadă.

Ce poți face cu banii?

Banii pot fi cheltuiți pe achiziționare active corporale sau ne-corporale, mijloace fixe sau obiecte de inventar. software, realizare site, publicitate, plata salariilor, plata utilităților și a chiriei, plata contabili sau alți specialiști de care firma nu dispune, etc. TVA este eligibil pentru firmele care nu își deduc TVA.

NU sunt eligibile (nu ai voie să cumperi) achiziția de terenuri, achiziția de clădiri, amenajările de spații

UPDATE 09 noiembrie 2018 – momentan nu știu dacă mai sunt programe active, ultimele care au mai facut înscrieri, au fost: pentru regiunea VEST, progrmaul Start-up Banat, detalii complete pe pe website-ul oficial al programului, aici:https://startupbanat.projects.uvt.ro/

sau pentru regiunea Sud-Muntenia, aici: https://www.facebook.com/groups/SUNRomania/permalink/2341060449256422/


Dacă ai participat deja la cursuri și ai nevoie de un plan de afaceri, vezi aici o ofertă specială – PLAN DE AFACERI la preț avantajos!