Programul pentru Comerț și Servicii, denumit generic “Programul Comerț”, este un program multi-anual de la bugetul de stat, denumit oficial Programul de dezvoltare si modernizare a activităților de comercializare a produselor si serviciilor de piață, prin care firmele beneficiare pot primi, petru investiții, un ajutor financiar  nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Deși în procedură se specifică faptul că, punctajul minim necesar pentru calificarea este de 50 de puncte din maximum 100, în realitate nu este așa. Dacă ne uităm pe lista firmelor acceptate la finanțare și lista celor care au primit finanțare, în cadrul programului Comerț 2016 si mai ales 2017, observăm că doar firmele care au obținut punctaj de 100 de puncte au primit finanțare, ba mai mult, au fost destul de multe firme care nu au primit finanțare, chiar dacă aveau 100 de puncte, deoarece concurența a fost mare, ajungând să fie departajate proiectele în funcție de celelalte criterii de departajare în caz de egalitate (nr. de locuri de muncă create, nr. mediu anual de salariați, aportul propriu, etc).

Lista cu firmele admise anul trecut, o găsiți mai jos, pe această pagină.

Deci, pentru a primi finanțare în cadrul programului denumit “Comerț”, adică pentru a avea șanse reale de calificare, este necesar de un punctaj total (100 de puncte), ceea ce elimină din start șansele firmelor care vor să acceseze programul pe activități de comerț (serviciile primesc 10 puncte, comerțul doar 5, deci aceste firme pot cumula maximum 95 de puncte).

Cum poți face 100 de puncte?

Cei care doresc să obțină finanțarea pe acest program, trebuie să obțină 100 de puncte, iar asta ar implica, în principal următoarele aspecte:

  • Să activeze de cel puțin 1 an pe activitatea pe care accesează programul, activitate care trebuie să fie din sfera serviciilor (pe comerț se pierd automat 5 puncte)
  • Contribuție proprie minimă de 25% (se primesc 20 de puncte, la aport propriu minim 10% nu se acrodă puncte)
  • Să aibă media anuala de minim 3 angajați și să mai angajeze cel puțin 4 persoane, prin proiect, și pentru șanse reale, aceste 4 persoane să fie din categoria persoane defavorizate/șomeri/absolvenți începând cu ianuarie 2013.
  • Investiția să fie în echipamente tehnologice și obiecte de inventar, în procent de peste 60% din valoare eligibilă a proiectului
  • Să fi înregistrat profit net si profit din exploatare în ultimul an.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele condiții care trebuie îndeplinite pentru a cumula 100 de puncte. Pentru a vedeta toate condițiile, consultați grila de evaluare a programului.

Deci, pentru șanse reale de a primi finanțare prin programul Comerț 2018, firmele doritoare trebuie să facă niște eforturi destul de mari (aport propriu destul de mare, număr de angajați destul de mare – având în vedere că atât locurile de muncă actuale, cât și cele nou create vor trebui menținute minimum 3 ani după anul implementării, etc), practic firmle care vor să aibă șanse la finanțare, pot solicita maximum: 75% din totalul investiției eligibile (fără TVA), la care vor avea un aport propriu de 25%  și vor trebui să suporte din buget propriu si 19% TVA.

Citește mai multe detalii despre program și grila de evaluare AICI 


Lista cu firmele care au primit finanțare prin programul Comerț, anul trecut (2017), o găsiți accesând linkul următor:

Lista COMERT SI SERVICII 02 noiembrie 2017