Romania Start-up Plus –  fonduri nerambursabile pentru mici afaceri

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat ghidul final al apelului de proiecte„Romania Start-Up Plus”, in valoare de 105 milioane euro din alocarea aferenta Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, avand ca obiective stimularea antreprenoriatului si crearea de locuri de munca.

Stare program: Nelansat pe 2017

Termen limită de depunere: 

Buget total 2017: …..


Programul Romania Start-up Plus este o schemă de ajutor de minimis aferentă Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, (sau POCU), Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, obiectivul specific 3.7 Creșterea ocupării prin susținerea intreprinderilor cu profil non agricol din zona urbană.

Modalitate de funcționare, Romania Startup Plus va functiona intr-un mod similar cu Romania Startup. O serie de intermediari (consilii locale, FPC, asociații, etc) vor aplica inițial pentru a obține de la POCU un buget de câteva milioane de euro, buget care mai apoi să fie împărțit într-o serie de servicii suport pentru cei care doresc să-și deschidă o afacere și o finanțare adresată acestora.

Prin program, se vor acorda 40.000 de euro intreprinderilor nou create în mediul urban, în două tranșe: – 50% din suma inițială ca avans, după aprobarea proiectului, și mai apoi restul de 50% în momentul în care beneficiarii vor atinge o anumită cifra de afaceri.
Activitățile specifice sprijinite în cadrul apelului sunt structurate sub forma unei scheme de antreprenoriat care presupune parcurgerea a 3 etape cadru de implementare, etape obligatorii în cadrul cărora administratorul schemei de antreprenoriat va propune activitățile considerate optime pentru atingerea obiectivelor asumate la nivelul proiectului.

Schema de antreprenoriat – etape cadru de implementare:

Etapa I – Formare antreprenoriala
Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri finantate din fonduri FSE
Etapa a III-a – Program de monitorizare a functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate

Detalii complete pe website-ul programului: http://www.fonduri-ue.ro/pocu-2014#axe-finanțare