Taxe eliminate pentru SRL si PFAÎncepând cu luna februarie 2017, au fost eliminate costurile de înmatriculare a unei entităţi (firme și PFA), care erau percepute de Registrul Comerţului, astfel antreprenorii vor putea înfiinţa mai uşor, o societate cu răspundere limitată (SRL) sau se vor putea constitui ca persoane fizice autorizate (PFA), în acelaşi regim simplificat. Această măsură este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial care mai elimină, printre altele, şi timbrul de mediu sau taxa radio-TV.

Deci, conform Legii nr. 1/2017, de la data de 1 februarie 2017, se elimină taxele percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la constituirea unei entităţi, indiferent dacă aceasta este cu personalitate juridică (SRL, SRL-D,  etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială).


Care sunt taxele eliminate?

Concret, conform Legii nr. 1/2017, se elimină taxele pentru operațiunile de înregistrare în Registrul Comerțului, astfel:

  • cererea de înregistrare (PJ) – pentru persoane juridice (include: autorizare constituire, înmatriculare, autorizare funcționare prin declarație pe propria răspundere) care costa până acum 250 lei,
  • cererea de înregistrare în registrul comerțului (PFA, II, IF) – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale (include: înmatriculare, autorizare de funcționare prin declarație pe propria răspundere), care costa 90 lei, sau cererile de mențiuni simple de 45 lei.

Te-ar putea interesa: GHID DE ÎNFIINȚARE PFA  sau  Noi reguli pentru PFA si II!