Guvernul României a adoptat în data de 27.01.2017, Ordonanța de Urgență pentru stimularea înființării de noi intreprinderi mici și mijlocii, adoptând astfel și noul program de finanțare Start-Up Nation Romania, program pe care Guvernul dorește să îl mențină activ până în anul 2020.

Startup Nation RomaniaDupă cum se știe, anul acesta programele de finanțate de la bugetul de stat se vor derula prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, înființat anul acesta.

Conform OUG, prin programul Start-Up Nation Romania, statul va acorda granturi de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 euro) celor care isi vor deschide o mică afacere în România.

Prin acest program, statul va acorda ajutor de minimis în suma maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de intreprinderi mici și mijlocii, a anunțat Guvernul.

Statul estimează crearea a minimum 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou înființate care vor trebui să angajeze minimum 2 salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată și să-i mențină în activitate cel puțin 3 ani.

Deocamdată bugetul total al programului nu este stabilit concret, așteptându-se aprobarea bugetului țării.

Momentan nu au fost stabilite nici condițiile de accesare a programului, nu a fost întocmită încă o procedură/un ghid al solicitantului, urmând ca în termen de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a OUG adoptate vineri 27.01.2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat să elaboreze și să supună aprobării Guvernului o hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis.

Prin adoptarea acestui program, este posibil ca de anul acesta, să se renunțe la vechile programe destinate intreprinderilor aflate la început de drum, și anume SRL-D și START, care aveau condiții similare

Programul Start-Up Nation Romania, ar urma sa pornească de la 1 mai 2017.